Porcul spinos era o creatura cu aspect ciudat pentru ca desi avea un corp mititel, era complet acoperit cu tepi exagerat de lungi. Acesti tepi ii erau foarte folositori pentru ca animalele mult mai mari si mai fioroase decat el il evitau de fiecare data cand il intalneau, astfel ca el era mereu in siguranta.

Problema era ca si animalele prietenoase si chiar si cele mult mai mici decat el il evitau, asa incat porcul spinos isi petrecea tot timpul hoinarind singur prin padure.

Intr-o zi s-a apropiat de o testoasa mare si nestiind ce fel de creatura era aceasta, si-a ridicat toti tepii infoindu-se atat de tare incat parea de zece ori mai mare. “Uimitor! – zise testoasa – Ce mare poti parea! Tot ce pot eu face este sa par mai mica.” Porcul spinos deveni curios si-i ceru testoasei sa-i faca o demonstratie. Testoasa si-a retras capul si picioarele sub carapace si paru intr-adevar mult mai mica. De fapt arata ca o piatra. “As vrea sa fiu ca tine” – spuse porcul spinos – “caci atunci animalele nu m-ar mai evita. S-ar putea apropia de mine fara sa se raneasca”. Pai… eu as putea sa ma apropiu de tine – spuse testoasa – uite!” porcul spinos incepu sa tremure din tot corpul caci nimeni niciodata nu se apropiase atat de mult de el. “Uite! Pot chiar sa te ating!” Nimeni nu-l mai atinsese vreodata pe porcul spinos. “Tu ai tepi iar eu am carapace si aceste lucruri ne protejeaza pentru ca in interior suntem moi si vulnerabili”.

Porcul spinos a inteles curand ca si celelalte animale erau ca si el si a invatat sa-si tina tepii aceia exagerat de lungi lipiti de corp astfel incat animalele pasnice sa se poata apropia de el si sa-i devina prieteni.

Go to top