Cu multi ani in urma, intr-un mic sat indian, un fermier avu nenorocul sa-i datoreze unui camatar o mare suma de bani.

Camatarul era batran, urat, viclean si foarte indragostit de frumoasa fiica a fermierului. Camatarul ii propuse fermierului un targ: sa i-o dea pe fiica lui de sotie in schimbul stergerii datoriei.
Atat fermierul cat si fiica lui fura ingroziti de propunere asa ca vicleanul camatar le-a sugerat sa lase providenta sa hotarasca. Le-a spus ca va pune intr-un saculet gol pentru bani o pietricica alba si una neagra. Apoi fata va scoate o pietricica din saculet.

Daca va scoate pietricica neagra… va deveni sotia lui iar datoria tatalui ei va fi stearsa.

Daca va scoate pietricica alba… nu va trebui sa devina sotia camatarului iar datoria tatalui ei va fi de asemenea stearsa.

Dar daca ea va refuza sa aleaga o pietricica, tatal ei va fi trimis la inchisoare pentru neplata datoriei.

Toti satenii se stransesera pe cararea acoperita cu pietricele de pe domeniul fermierului. Asa cum stabilise mai inainte, camatarul se apleca sa culeaga doua pietricele. Fata observa ca el a cules si a pus in saculet doua pietricele negre. Camatarul ii ceru sa vare mana in saculetul pentru bani si sa aleaga o pietricica dupa cum le fusese intelegerea.

Imagineaza-ti ca ai fi fost acolo. Ce-ai fi facut in locul fetei? Daca ar fi trebuit s-o sfatuiesti, ce i-ai fi spus?
Dintr-o analiza atenta rezulta trei variante:

1. Fata ar trebui sa refuze sa aleaga o pietricica;
2. Fata ar trebui sa arate tuturor ca in saculet sunt doua pietricele negre si sa dovedeasca astfel cat de necinstit e camatarul;
3. Fata ar trebui sa aleaga o pietricica neagra si sa se sacrifice pentru a-l salva pe tatal ei de la inchisoare si pentru a i se sterge acestuia datoria.

Fata a varat mana in saculet si a scos o pietricica. Fara s-o priveasca o lasa sa-i scape din mana si sa cada pe cararea plina de pietricele.

“Vai… ce neindemanatica sunt!” spuse ea. “Dar nu conteaza. Daca te uiti la pietricica ramasa in saculet vei putea spune ce pietricica am ales.”

De vreme ce pietricica ramasa era neagra iar camatarul nu avea nici un interes sa se afle cat de necinstit era, fata a schimbat ceea ce parea a fi o situatie imposibila intr-una extrem de avantajoasa. Asta pentru ca… si cele mai complexe probleme au o solutie.

Go to top