Odata, intr-un tinut indepartat era o minunata gradina Zen iar in mijlocul ei traia fericit un cires.
Dar intr-un an nefast un parazit a reusit sa ajunga pana la el, sa se strecoare inauntrul lui si sa-i atace fiecare fibra si toate capilarele trunchiului astfel incat ciresul isi pierdu treptat vigoarea si se inclina in timp ce ramurile lui nemaiprimind nutrimentele necesare atarnau lipsite de vlaga.

Batranul si inteleptul gradinar facu tot ce putu si reusi sa-l ajute pe sarmanul cires sa infloreasca inca o data. Acesta facu cele mai frumoase cirese pe care le facuse vreodata dar efortul sau de a produce perfectele fructe l-au epuizat.

Aflat in mare incurcatura, gradinarul se hotara sa ceara sfatul unei batrane intelepte care era o buna cunoscatoare a plantelor.

Ea a adus cu sine un dar pentru spiritul ciresului si asezandu-l langa trunchiul acestuia l-a chemat la ea. I-a spus spiritului ca puterea de a scapa de parazit se afla in el si ca isi poate folosi toata puterea, concentrarea si toate resursele sale pentru a se descotorosi de parazit si pentru a-si dezvolta fibre noi si puternice precum si capilare ce vor duce nutrimentele de la radacinile puternice ale ciresului prin trunchi si prin ramuri pana la ramurelele cele mai mici si frunzele cele mai marunte.

Spiritul ciresului incepu sa reinoiasca toate fibrele distruse ale acestuia, refacu bucatica cu bucatica intrega scoarta si reusi sa inzdraveneasca trunchiul. Acest lucru ii lua timp. Iar in primavara cand gradinarul privi pe fereastra vazu cel mai frumos cires inflorit pe care-l vazuse vreodata.

 

Go to top