O tanara s-a dus la mama ei spunindu-i despre viata ei si despre cat de greu ii este. Nu stia cum sa mearga mai departe si se hotarase sa renunte. Era obosita de lupta si de zbateri. Parea ca de indata ce o problema se rezolva, aparea alta. Mama ei o lua la bucatarie, umplu 3 vase cu apa si le puse pe fiecare la foc mare. Curand apa a fiert. In primul vas a pus morcovi, in al 2-lea a pus oua si in al 3-lea a pus cafea. Le-a lasat la fiert, fara sa spuna un cuvant, iar apoi, dupa vreo 20 minute a stins focul peste tot. A scos afara morcovii si i-a pus intr-un bol. A scos ouale si le-a pus intr-un bol. Apoi a pus si cafeaua intr-un bol. Intorcandu-se catre fiica ei, a intrebat-o: "Spune-mi, ce vezi ?"
"Morcovi, oua si cafea!!" spuse ea. Mama ei a impins-o mai aproape, rugand-o sa atinga morcovii.
Ea i-a atins, observand ca sint moi. Apoi, mama a rugat-o sa ia un ou si sa-l sparga. Dupa ce a inlaturat coaja, ea observa oul fiert tare. In cele din urma, mama o ruga sa ia o gura de cafea. Fiica zimbea, in timp ce gusta aroma bogata a cafelei. Apoi, fiica intreba: "Ce inseamna asta, mama?"

Mama ii explica apoi ca fiecare din aceste obiecte a suportat aceeasi adversitate, acelasi mediu ostil: apa fierbinte. Fiecare a reactionat diferit. Morcovul a fost la inceput tare, dur si neinduplecat. Totusi, in apa fierbinte el s-a inmuiat si a devenit slab.
Oul a fost fragil la inceput. Coaja lui subtire proteja lichidul interior, dar, dupa ce a stat in apa fierbinte, interiorul sau s-a intarit, desi la exterior nu s-a schimbat cu nimic...
Boabele de cafea au fost unice, remarcabile. Dupa ce au stat in apa fierbinte, ele au schimbat apa.
"Cine esti tu ?" isi intreba ea fiica.
"Cand greutatile bat la usa ta, cum raspunzi ? Esti ca un morcov, ca un ou sau ca un bob de cafea ?"

Gandeste-te la urmatoarele:
Cine sunt eu? Sunt eu precum morcovul care pare tare, dar care atunci cand intilneste suferinta si adversitate devine moale, isi pierde puterea si se inmoaie?
Sunt precum oul care porneste cu o inima maleabila, dar care se schimba la caldura???
Am fost un om deschis, cald, flexibil, dar dupa o moarte, dupa o despartire, pierdere financiara sau dupa alte incercari, am devenit dur, incapatinat, rece, aspru?
Arata exteriorul meu la fel, dar inauntru sunt mai inversunat, mai incapatinat, cu inima impietrita si rece?
Sau sunt precum boabele de cafea ? Ele practic schimba apa fierbinte, un mediu care aduce multa durere.
Cand apa fierbe, aceasta se parfumeaza si capata aroma unica a babelor de cafea si ia si savoarea dorita.. Daca esti precum boabele de cafea, atunci cind lucrurile merg cel mai rau, tu faci ca situatia sa se schimbe in bine si la fel si cu cei din jurul tau. Asa ca, gindeste-te: Cum faci fata adversitatilor si situatiilor limita?
Tu esti un morcov, un ou sau un bob de cafea?

Go to top