Atunci cand suntem intr-o stare nu tocmai buna, cand avem sentimente ca furie, teama, neincredere, o stima de sine scazuta, atunci cand ne auto-invinovatim sau ii invinovatim pe altii din diverse motive, in momentele in care ne iubim pe noi insine foarte putin si traim doar prin acceptarea si aprobarea celorlalti, atunci firul gandurilor noastre isi cam pierde “simtul realitatii” si incepem autotortura prin gand.

Limbajul interior nerealist sau nerezonabil despre ceea ce ni se intampla este descurajant si amplifica starea de rau provocata de o experienta dureroasa si antreneaza dezechilibre profunde si de durata pentru cel in cauza. Exista tipuri foarte precise de deformare a rationamentului si anume:

1. Radicalizarea: vezi totul in negru sau in alb (exp.: “nu zambeste cand vorbesc ... nu ma suporta”).

2. Suprageneralizarea: dramatizezi o dificultate obisnuita, generalizand-o in mod excesiv, folosind adverbe sau expresii ca: intotdeauna, niciodata, nimeni, toata lumea, de fiecare data, etc. (exp.: “toata lumea profita de mine”).

3. Deformarea selectiva: retii doar partea negativa a lucrurilor sau minimalizezi  ceea ce este pozitiv, amplificand ceea ce este negativ. (exp.: “a facut lucrarea dar a gresit si nici nu a terminat-o la timp”)

4. Autodeprecierea: crezi ca toate calitatile, atuurile si succesele tale n-au nici o valoare si nu servesc la nimic ( exp.: “tot ce fac imi iese pe dos”, “degeaba sunt inteligent daca...”)

5. Inferenta: “citesti” gandurile altora (exp.: “cred ca esti foarte suparat pentru ca...”) sau crezi ca ceilalti iti pot citi gandurile (exp.: “daca m-ai iubi, ai stii ce sa-mi spui acum”), “ghicesti” viitorul, faci declaratii pripite (exp.: “o sa creada despre mine ca sunt incapabil”).

6. Emotivitatea: iti proiectezi propriile stari sufletesti asupra realitatii (“viata nu mai are sens acum ca ...”)

7. Prezenta lui “ar trebui”: crezi ca viata si lumea trebuie sa raspunda totdeauna unor norme foarte precise (exp.: “la varsta ta ar trebui sa stii lucrul acesta!”).

8. Etichetarea: identifici persoanele cu actiunile si comportamentul lor (exp.: “daca nu te distrezi cu noi atunci esti o persoana plictisitoare”).

9. Personalizarea: pui intreaga raspundere pentru o problema in carca altei persoane sau te autoinvinovatesti pentru tot (exp.: “din cauza ta am uitat sa...”, “numai eu sunt de vina pentru ca nu a mers relatia”)

Invatand sa recunoastem modul in care suntem tentati sa distorsionam realitatea, ne putem regasi echilibrul emotional, ceea ce ne va aduce o sanatate mai buna in spirit, minte si corp.

Si pentru ca si rasul este o forma eficienta de terapie iata niste distorsiuni “haioase”:

1. Motive pentru care ii sunt datoare mamei:


1. Mama m-a invatat SA APRECIEZ O TREABA BINE FACUTA "Daca vreti sa va omorati intre voi, mergeti afara. De-abia am terminat de facut curat"

2. Mama m-a invatat ce e RELIGIA "Roaga-te sa iasa pata aia din covor"  

3. Mama m-a invatat ce e LOGICA "Pentru ca asa am zis eu, de-aia"

4. Mama m-a invatat MAI MULTA LOGICA "Daca cazi de pe hinta si iti rupi gatul, nu te mai iau cu mine in oras"   

5. Mama m-a invatat ce e IRONIA "Plangi in continuare, si o sa-ti dau eu motive pt care sa plangi"   

6. Mama m-a invatat ce e CONTORSIONISMUL "Uita-te la murdaria de pe ceafa ta "   

7. Mama m-a invatat ce e VREMEA "Camera ta arata de parca a trecut o tornada prin ea"   

8. Mama m-a invatat ce e IPOCRIZIA "Daca ti-am zis o data, ti-am zis de un milion de ori: Nu exagera!"   

9. Mama m-a invatat despre CICLICITATEA VIETII "Eu te-am facut, eu te omor!"   

10. Mama m-a invatat despre SCHIMBAREA COMPORTAMENTULUI "Nu te mai comporta ca taica-tau"   

11. Mama m-a invatat ce e INVIDIA "In lume sunt milioane de copii mai putin norocosi care nu au parintii la fel de minunati cum ai tu"   

12. Mama m-a invatat ce e ASTEPTAREA "Asteapta numai pana ajungem acasa"   

13. Mama m-a invatat ce inseamna A PRIMI "O sa ti-o primesti cand ajungem acasa"   

14. Mama m-a invatat ce e UMORUL "Cand o sa-ti tai degetele de la picioare jucandu-te cu masina de tuns iarba, sa nu alergi plangand la mine"   

15. Mama m-a invatat CUM SA DEVIN UN ADULT "Daca nu mananci legume, nu o sa mai cresti niciodata"   

16. Mama m-a invatat ce e GENETICA "Esti exact ca taica-tau"   

17. Mama m-a invatat despre ARBORELE MEU GENEALOGIC "Inchide usa dupa tine. Ti se pare ca te-ai nascut intr-un cort?"   

18. Mama m-a invatat ce e INTELEPCIUNEA "Cand o sa fi de varsta mea, o sa intelegi"   

19. Mama m-a invatat ce e JUSTITIA "Intr-o buna zi, o sa ai si tu copii. Si sper ca o sa fie exact ca si tine"

2. De ce am dat-o afara pe secretara


Acum doua saptamani a fost ziua mea. Cand m-am trezit dimineata nu ma simteam prea bine dar speram ca sotia o sa-mi cante "Multi ani traiasca..." si eventual o sa-mi dea un cadou, dar ea nu mi-a zis nici macar buna dimineata... Copiii si ei s-au asezat la micul dejun fara sa ma felicite.

Am ajuns deprimat la birou, cand am intrat pe usa, secretara plina de euforie mi-a zis "La multi ani!"... M-am simtit un pic mai bine, macar ea si-a adus aminte de ziua mea...

Am lucrat normal si spre dezamagirea mea nimeni din prieteni sau rude nu m-a sunat sa ma felicite. Aproape de pranz secretara a intrat la mine in birou si mi-a zis: "Ce ar fi sa mergem sa mancam impreuna ". I-am raspuns ca e cea mai buna propunere pe care am auzit-o in toata ziua si am acceptat.

Am ales un restaurant intim unde am mancat bine, am baut si ne-am distrat de minune. In masina, in drum spre birou, ea mi-a zis: "Intr-asa o zi speciala de ce sa ne mai intoarcem la birou, mai bine vino la mine acasa si continuam sa ne distram!"...
"Bine!" am zis, hai, si asa mai bem cate un paharel"...

Odata ajunsi in apartamentul secretara mi-a zis: "Sper ca nu te deranjeaza daca am sa ma simt mai 'comoda' "... ". „Nuuuu, nici o problema" i-am raspuns, iar in sinea mea ma gandeam ca o sa fie o experienta interesanta.

Ea a intrat in dormitor si dupa cateva clipe a iesit........ cu un un tort imens cu lumanari urmata de sotia mea, copiii, prieteni si rude, care cantau in cor "La multi ani!"...iar eu stateam ca un idiot in fundu' gol, in mijlocul sufrageriei...

3. Iepurele si ursul

“Era o vreme cand prin padure bantuia o saracie lucie. Ce mai nu se gasea aproape nimic de mancare. Intr-o buna zi, un iepuras anemic si infometat se plimba visand la morcovi, varza, salati si alte delicatese. Cand, dintr-o data, ce-i vazura ochii? In mijlocul drumului zacea un cos cu oua. Iepurasul se freca la ochi, se ciupi de urechi sa se trezeasca si vazand ca nu are halucinatii se apropie, pipai si exclama: "Este!" Dupa ce isi reveni din socul suferit iepurasul incepu sa numere ouale ... Erau 50. Iepurasul incepu sa-si faca planuri cum sa le gateasca mai bine si ajunse la concluzia ca solutia optima este omleta. Plin de bucurie iepurasul se indrepta spre casa cand il fulgera un gand: "bine, dar el era un iepuras mic si in tigaia lui nu ar incapea o omleta de 50 de oua." Apoi iepurasul isi aminti de prietenul sau ursul care, fiind asa mare trebuia sa aiba si o tigaie pe masura in care iepurasul si-ar fi putut face omleta dorita. Asa ca iepurasul pleca la urs sa-i ceara tigaia. Pe drum incepu sa se gandeasca: "Ursul ma va intreba la ce-mi trebuie o tigaie asa mare ... Hmm ... daca imi zice sa-i dau 10 oua? "Iepurasul se gandi ca ii mai raman 40 care ar fi fost oricum destule pentru el. Mai merse ce mai merse cand un alt gand ii trecu prin cap: "Bine, dar daca imi cere 20? ... Eh, oricum, si 30 de oua mi-ar ajunge sa ma satur". Dar peste putin timp se opri din nou: "Dar daca imi cere 30 de oua? ... Imi raman 20 ... Ma satur si cu atatea." Si apoi iar se opri: "Bine, dar daca imi cere 40 de oua ... dar daca mi le cere pe toate si nu mai imi ramane nimic?" Intre timp, iepurasul ajunsese la casa ursului. Suna furios la usa lui si cand ursul, nedumerit ii deschise usa, iepurasul tipa la el: "Auzi ursule, du-te dracului cu tigaia ta cu tot".

Go to top