Adevar si Libertate, doua deziderate “la moda”. Nu-i asa ca si voi vi le doriti? Cate persoane pot spune ca nu-si doresc sa cunoasca adevarul? Cati oamenii pot spune ca prefera sa fie mintiti, ca prefera sa se minta singuri? Cam putini, nu-i asa? Si totusi …

 

“Suntem cu totii intr-o eterna cautare a adevarului numai pentru ca noi credem doar in minciunile pe care le-am inmagazinat in mintea noastra. “, zice Don Miguel Ruiz. Ne temem de propriile noastre minciuni atat de tare ca ajungem sa cautam cu disperare adevarul despre ceilalti, adevaruri universale, adevaruri spirituale, s.a. “adevaruri”, in loc sa cautam adevarul nostru personal, acel EU real, simplu si Unic!

 

Am gasit pe Wikipedia urmatoarea definitie a adevarului: “Adevar sau adevarata este acea propozitie sau inlantuire de propozitii al carui sau al caror continut poate fi verificat si confirmat prin observatie, prin experienta, sau prin demonstratie logica, matematica sau numai discursiv argumentanta.” … logic! Si sufletul? Tot asa zice? Tot asta cauta?

Ce este de fapt adevarul pe care-l cautam cu totii? Carui lucru, eveniment, context, etc. ii atribuim noi calitatea de a fi adevărat? Exista un adevar general valabil? Care? Care, in contextul unor diferente evidente intre noi oamenii de perceptie, educatie, principii, valori si nevoi?

Ce cautam de fapt? Si mai ales unde cautam? Pe net … de la site-uri de detectivi particulari pana la site-uri de spiritualitate care va promit “Adevarul”!? Adevarul cui?

 

“Motivul pentru care oamenii vorbesc mereu despre adevar este clar. In inima lor exista o sete dupa adevar, le este rusine ca nu sunt in posesia acestui adevar si, de aceea, vorbesc despre el. Insa acestea nu sunt decit cuvinte. Faptul de a trai in conformitate cu ele este prea periculos, riscul este prea mare. La fel se intimpla si cu libertatea. Toti oamenii doresc libertate de exprimare, insa nimeni nu este cu adevarat liber. Si nimeni nu doreste sa fie cu adevarat liber, deoarece libertatea aduce cu sine responsabilitatea; ea nu vine singura. Iar faptul de a fi dependent este simplu; in acest caz raspunderea nu iti revine tie, ci persoanei de care esti dependent.

Oamenii au adoptat deci un mod de viata schizofren. Ei vorbesc despre adevar si despre libertate, insa traiesc in minciuna si sclavie… Iar lanturile robiei sunt numeroase, deoarece faptul de a fi sclavi va face sa fiti eliberati de raspundere. Un om care doreste sa fie liber trebuie sa accepte responsabilitati imense. El nu isi poate arunca raspunderea pe umerii nimanui. Indiferent ce face, indiferent ce este, raspunderea ii revine in intregime.”, Osho.

Deci adevarul elibereaza? Sunteti siguri ca-l doriti cu adevarat? Ca va asumati responsabilitatea pentru cele aflate? Pentru ca in functie de ele veti lua o decizie, viata vi se va schimba, nu mai puteti spune: “n-am stiut!”, nu va mai puteti ascunde dupa aceasta scuza!

De cele mai multe ori adevarul doare! De ce? Nu pentru ca ar fi ceva in neregula cu el, ci pur si simplu pentru ca nu este asa cum vreti voi! De aceea oamenii prefera sa se minta singuri pentru un strop de protectie emotionala.

Acum ca ai aflat te simti mai liber? Liber sa ce? Ce faci cu ceea ce ai aflat?

Acum ca “stii”, crezi ca detii controlul? Si ce faci cu el? Esti mai bun, mai plin de iubire, mai fericit? Nu, esti la fel ca inainte, doar ca te plangi acum ca ai niste responsabilitati in plus!

Cate persoane ai ajutat cu adevarul descoperit si cate … din contra!?

Ce faceti cu adevarul pe care-l aflati despre voi? Puteti alege: sa construiti sau sa daramati!

Ce faceti cu “adevarul” pe care-l aflati despre altii? Puteti alege: sa construiti sau sa daramati! (de ce am pus ghilimele? Pentru ca nimeni nu are cu adevarat habar despre adevarul altcuiva! sic!)

Deci? V-ati prins: puteti alege, adica sunteti liberi! Si inainte de a afla aceste “adevaruri” nu erati liberi? V-a oprit cineva sau ceva vreodata sa alegeti ceea ce sufletul vostru simtea ca e bine?

Deci adevarul elibereaza? Iluzii!!!

Sunteti deja liberi! Liberi sa va folositi aceasta energie pentru a trai Aici, Acum, in Starea de Bine!

Go to top