Hipnoterapia Ericksoniană (sau hipnoză indirectă, metaforică) este termenul folosit pentru a descrie un tip foarte specific de hipnoză, care este marcat prin utilizarea sugestiei indirecte, a metaforei și a povestirii, spre deosebire de tipul direct de sugestie care a fost predecesorul său. Milton Erickson a fost terapeutul care a creat acest stil de hipnoză după ce a devenit paralizat de poliomielita la doar șaptesprezece ani.

 

Hipnoza CraiovaÎn adolescență, imobilizat de starea lui, Milton Erickson a petrecut mult timp observând cu atenție oamenii din jurul său. Forțat să fie un observator pasiv, a început să observe că oamenii nu spuneau întotdeauna ce au vrut să spună și că mulți oameni sufereau de un comportament incongruent.

A devenit de mare interes pentru el să înțeleagă de ce oamenii au acționat așa cum au procedat și cum să intervină pentru a influența rezultatele.

Lui Erickson îi place să descrie terapia ca pe o modalitate de a ajuta pacienții să-și extindă limitele, petrecându-și propria viață făcând tocmai asta. În 1919, când a fost lovit de poliomielita, a fost informat că nu va mai putea merge niciodată. După ce s-a concentrat multe ore pentru a obține o mișcare în mușchii picioarelor, a ajuns în cârje în decurs de un an. El a reușit chiar să obțină și să ocupe un loc de muncă la o fabrică de conserve pentru a-și finanța drumul către Universitatea din Wisconsin.

Poate mai puțin cunoscut este faptul că Erickson a avut o abordare unică a psihoterapiei care a reprezentat o inovație majoră în tehnica terapeutică. A petrecut mulți ani dezvoltând metode eficiente și practice de tratament care pot implica sau nu inducerea formală a transei. Cei care îl consideră în mare măsură un hipnoterapeut ar putea fi surprinși de faptul că s-a trecut în agenda telefonică ca psihiatru și consilier de familie.

 

Cum este hipnoza ericksoniană diferită de hipnoza convențională?

Există două diferențe principale.

Prima este că hipnoza convențională vede transa ca pe un artefact care decurge din sugestiile hipnotice, în timp ce hipnoza ericksoniană vede transa ca pe o stare psihobiologică naturală care decurge din evenimentele vieții. Adică, hipnoza tradițională vede transa pur și simplu ca rezultat al sugestiilor hipnotizatorilor. Astfel, transa nu apare până când și cu excepția cazului în care există o situație definită ca „hipnoză” și cineva numit „hipnotizator” efectuează ceva numit „tehnică hipnotică” cu cineva numit „subiect”.

În schimb, Erickson a subliniat că transa apare cu sau fără hipnotizatori. Cea mai bună înțelegere a mea este că transa este o stare specială de învățare care are loc ori de câte ori identitatea este amenințată, perturbată sau trebuie reorganizată.

Acest lucru se poate întâmpla în multe situații: traume, momente de schimbare în viața unei persoane (o naștere, moarte, boală, absolvire, căsătorie, divorț etc.), contexte de incertitudine.

În astfel de momente, identitatea normală a unei persoane nu este echipată pentru a răspunde în mod adecvat situației.

De exemplu, dacă ai avut o identitate ca persoană necăsătorită și apoi te-ai căsătorit, vechea ta identitate nu poate face față noii provocări. Deci este nevoie de un proces pentru a renunța la vechea ta identitate și a trece într-o stare în care poate fi generată o nouă identitate.

Transa este starea resurselor naturale care accesează tocmai în acele momente.

Hipnoza este una dintre tradițiile sociale care poate oferi un spațiu și un proces ritual pentru a primi și a ghida pozitiv procesul de transă în moduri utile. Un hipnotizator Ericksonian caută cum și unde are deja transa, mai degrabă decât să creeze una artificial.

A doua diferență, legată de prima, este că hipnoza tradițională se gândește în general la transă la singular, în timp ce hipnoza ericksoniană o subliniază întotdeauna la plural. Toate transele nu sunt create egale. Erickson a subliniat modul în care fiecare persoană este radical unică, ceva care devine cu adevărat evident în transă... Pentru mine, este una dintre marile valori ale transei.

Lăsați deoparte mintea conștientă care este în esență o construcție socială conservatoare și explorați mintea experiențială/arhetipală, care este mult mai artistică și unică.

 

CUM FUNCȚIONEAZĂ HIPNOZA ERICKSONIANĂ?

Aceasta este o tehnică care funcționează de la premisa că pacientul este în primul rând responsabil pentru propria sa vindecare și că hipnoterapeutul este cel responsabil pentru orientarea pacientului în timpul tratamentului. Pe lângă asta, hipnoterapeutul încearcă să cunoască și limbajul și comportamentul pacientului, astfel încât să poată lucra în consecință în timp ce pacientul este inconștient.

Prin metoda hipnozei ericksoniene, pacientul este învățat să își îndrepte atenția către sine, prin strategii specifice de orientare pentru propria personalitate.

În timpul unui tratament prin acest gen de hipnoză, hipnoterapeutul are sarcina de a pune pacienții în contact cu ei înșiși și de a folosi resursele pe care pacienții le au în subconștient pentru a se vindeca, până la punctul de a putea schimba ceea ce le tulbură viața.

Metodele și tehnicile lui Erickson au devenit cunoscute lumii în 1973, când unul dintre studenții săi, Jay Haley, a publicat o carte numită „Uncommon Therapy” , descriind modul în care Erickson și-a obținut rezultate uimitoare folosind propriile sale tehnici pentru o varietate de probleme.

Dar ce a fost atât de miraculos la rezultatele lui Erickson?

 

Modelul de terapie prin hipnoză ericksoniană

Hipnoza Ericksoniană se bazează pe 3 principii:

  • Pentru a ajuta pe cineva, trebuie să empatizezi cu persoana respectivă și să stabilești o conexiune (acum numim această „construire a raportului”). În caz contrar, persoana nu ar avea încredere că ai intenția sau capacitatea de a o ajuta.
  • Pentru a accesa mintea subconștientă, trebuie să distragi atenția conștientului . El a realizat acest lucru folosind o varietate de tehnici.
  • Sugestiile indirecte au o probabilitate mai mare de a fi acceptate de inconștient și de a ajuta persoana să facă schimbări naturale și durabile.

Erickson credea că aproape toate problemele pot fi rezolvate accesând mintea subconștientă a unei persoane.

Deoarece inconștientul este creativ, poate găsi răspunsuri la întrebări și soluții la probleme.

Ceea ce este important este ca mintea subnconștientă a clientului să fie deschisă la sugestii pentru ca acele sugestii să aibă o influență hipnotică. Erickson credea, de asemenea, că transa este o stare naturală și că oamenii intrau în transă zilnic.

 

METODA DE HIPNOZĂ ERICKSONIANĂ:

Iată o privire rapidă asupra metodelor lui Erickson și a modului în care a permis oamenilor să aducă schimbări de durată, naturale: 

  • Mulți oameni nu acceptă sugestii sau comenzi autoritare și tind să le reziste:

Pentru a depăși acest lucru, Erickson a sugerat o abordare indirectă, folosind povești, metafore și simboluri pentru a ajunge în inconștient. Așa că, în loc de ceea ce ați văzut un hipnotizator de scenă spunând: „ai somn”, Erickson ar spune „este ușor pentru tine să intri în transă.” Limbajul vag permite minții inconștiente a persoanei să umple golurile și să joace un rol activ în realizarea schimbării dorite.

  • Confuzie: Erickson a descoperit că confuzia a ajutat, de asemenea, la ocolirea factorului

critic, deoarece mintea conștientă era prea ocupată să rezolve confuzia. Confuzia poate fi creată folosind metafore, limbaj ambiguu, propoziții complexe, întreruperi de tipar și multe altele.

  • Plantarea ideilor: Erickson a plantat idei în mintea subiectului, folosind povești și metafore.

De exemplu, întrebând pe cineva – „Ați mai fost vreodată în transă?”, îl expune la ideea de transă și implică faptul că o transă este pe cale să se întâmple.

„Sămânța” pentru transă sau hipnoză a fost astfel plantată. Celebra strângere de mână a lui Erickson a fost modalitatea de a induce o transă fără a spune un singur cuvânt.

În loc să strângă mâna după ce a întins-o pe a lui, el întrerupea procesul făcând ceva neașteptat, cum ar fi să le țină încheietura mâinii și să le ridice mâna. Acest lucru creează confuzie, induce o stare hipnotică și deschide mintea către sugestie.

  • Inovator: Un alt punct forte al lui Erickson a fost capacitatea lui de a fi inovator. Când avea

un client, și nu știa cum să se descurce, îl trimitea într-un punct, pe viitor, în care clientul deja rezolvase problema. Apoi l-a întrebat pe client cum a făcut-o, l-a notat, l-a trezit pe client, a citit lista de lucruri de făcut, spunând: „Du-te și fă aceste lucruri”. Ca urmare, clientul ar avea un model al propriilor soluții.

 

Sugestie indirectă vs comenzi directe.

Sugestia indirectă a fost folosită ca instrument de către Erickson pentru a ajuta oamenii care au avut o rezistență puternică la transă.

În loc să folosească comenzi directe, cum ar fi „ la numărarea până la trei, vei închide ochii ”, el s-a angajat în narațiuni care l-ar ajuta pe client să se simtă în controlul situației. „Îți poate plăcea să închizi ochii dacă simți că pleoapele devin mai grele.”

Acest tip de sugestie doar a sugerat posibilitatea ca ochii lor să se închidă, dar a funcționat eficient, obținând rezultatul dorit fără rezistență conștientă.

El a dezvoltat modalități de a iniția transformarea în timpul a ceea ce, la suprafață, ar părea a fi o conversație obișnuită. El a fost un maestru în stratificarea conversațiilor sale, astfel încât subconștientul să poată fi ajutat fără ca mintea conștientă să fie în gardă.

 

Oamenii intră și ies din transă în fiecare zi.

De-a lungul lungii sale cariere, Erickson s-a impus ca un terapeut remarcabil, propunând conceptul că toți intrăm și ieșim din transă de multe ori în timpul zilei, fără să fim conștienți de asta.

Toată lumea trăiește momente de visare cu ochii deschiși sau momente în care am putea conduce până la o locație și apoi ne întrebăm cum am ajuns acolo. Aceste momente indică o schimbare a undelor cerebrale care duce la transă. Mintea noastră subconștientă preia controlul, iar mintea noastră conștientă nu își amintește de această derivă în conștientizare.

Erickson a considerat, de asemenea, că ar fi benefic pentru propria sa acuitate senzorială dacă a intrat și în transă în timp ce își tratează pacienții.

Procedând astfel, Erickson a devenit conștient chiar și de cele mai mici schimbări fizice care au avut loc la clienții săi și aceste schimbări, cum ar fi tonul vocii, culoarea pielii sau ritmul respirației, ar indica faptul că clientul său intra într-o stare diferită de conștientizare.

 

Tehnica confuziei.

O altă tehnică acreditată de Erickson este tehnica confuziei. Cu această tehnică, sunt folosite propoziții lungi, ambigue, pentru a deruta ascultătorul și a-i perturba lanțul de înțelegere.

Pe măsură ce clientul încearcă să urmărească sensul propozițiilor complexe care sunt incorecte din punct de vedere structural și nu prea au sens, experimentează o suprasolicitare mentală.

În acest moment, ei sunt într-o stare foarte atentă, care este perfectă pentru a strecura în sugestii benefice, evitând inamicii vigilenți ai rațiunii și a logicii.

 

Utilizare.

Când vine vorba de transă, folosește ceea ce ai pentru a promova relaxarea.

Erickson se bazează feedback de la lucruri precum postura clientului, înclinarea capului, unghiul brațelor - toate aceste lucruri și alte zeci pot fi lucrate în sesiunea de hipnoză pentru a oferi clientului o experiență foarte semnificativă și personală.

Uneori va exista o tulburare externă dincolo de controlul hipnoterapeutului, cum ar fi sunetul unui telefon sau lătratul unui câine, care ar putea întrerupe complet consultația. Acestea pot fi utilizate inteligent pentru a adânci transa.

„Și pe măsură ce asculți sunetul telefonului, vei ști că acesta este un semnal pentru corpul tău să se relaxeze și mai profund și cu fiecare sunet poți intra din ce în ce mai adânc într-o stare de relaxare pașnică.”

Uneori, perturbarea poate fi din răspunsurile propriului corp ale clientului. Reflexul de înghițire sau un gâlgâit stomacal îl pot face pe client să se simtă rău sau să fie conștient de sine.

Utilizarea acestor situații pune clientul în largul său și poate oferi un declanșator pentru sugestii pozitive repetate.

 

Flexibilitatea ericksoniană.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale hipnozei Erickson este flexibilitatea cu care a operat Erickson. A petrecut timp să cunoască istoria clienților săi și a putut să-și folosească propriile interese și experiențe de viață pentru a-i ajuta să se schimbe.

Adaptându-și cu pricepere sesiunile pentru a încorpora aceste aspecte ale vieții personale a clientului, el l-a putut ajuta să se transforme din interior folosindu-și propriile resurse, mai degrabă decât forțându-l și suprapunându-și propria voință asupra modului lor de gândire.

 

Utilizarea metaforei de către Erickson.

Niciun studiu despre hipnoza Ericksoniană nu ar putea fi complet fără a menționa utilizarea metaforei de către Erickson.

El construit povești care aveau mai multe straturi, distrând mintea conștientă la un singur nivel, dar cu semnificații ascunse care ar funcționa sub suprafață cu mintea subconștientă.

Metafora terapeutică folosește comparații astfel încât un lucru să fie înlocuit cu altul.

Prin urmare, atunci când o poveste care implică metaforă este spusă, clientul nu recunoaște neapărat că soluțiile din poveste care implică celălalt lucru se referă și la singurul lucru care este problema.

În acest fel, Erickson putea să țină conversații, să spună glume sau povești și nici măcar să nu arate ca și cum ar fi abordat problema, iar rezultatele pe care le-au experimentat clienții săi ar părea miraculoase.

 

Hipnoza Ericksoniană astăzi.

Munca lui Milton Erickson a inspirat multe domenii ale terapiei de astăzi, inclusiv programarea neuro-lingvistică (NLP). Richard Bandler și John Grindler, care sunt fondatorii NLP, au studiat stilul lui Erickson în profunzime și au încorporat multe dintre inducțiile și abilitățile sale de comunicare în setul lor de NLP, denumind Modelul Milton în onoarea acestui terapeut revoluționar.

Hipnoza ericksoniană este considerată un tip de terapie extrem de eficient și este stilul preferat de mulți practicanți de hipnoterapie din ziua de azi, care folosesc aceste tehnici concentrate pe soluții pentru a oferi clienților lor rezultate excelente.
Hipnoza ericksoniană îți respectă integritatea, pune controlul în mâinile tale.
Înveți să te concentrezi asupra minții tale subnconștiente și să alegi gradul în care vrei să te relaxezi.
Din această relaxare foarte specifică, ți se oferă posibilitatea de a-ți concentra atenția în interior. La urma urmei, acolo are loc munca de transformare, auto-vindecarea creativă.
 
Cu această formă de hipnoză, deții controlul asupra schimbărilor pe care vrei să le realizezi.
Prin hipnoza Ericksoniană îți rezolvi conflictele interioare sau abordezi obiceiurile învățate. Nu lucrați asupra simptomelor în sine, ci asupra tiparelor subiacente care mențin un obicei. De exemplu, această formă de hipnoză vă poate ajuta să procesați durerea sau trauma emoțională, să depășiți fricile sau fobiile, să pierdeți în greutate și așa mai departe.
 
Folosim hipnoza nu ca un remediu, ci ca un mijloc de a stabili un climat favorabil în care să înveți. Hipnoza în sine nu vindecă, dar poate crea circumstanțele în care ne putem găsi propria putere personală uitată și, astfel, ne facem mai buni.
Pentru că te afli într-o stare de concentrare sporită, este posibil să fii mai deschis să îți reprogramezi subconștientul pentru a crea schimbarea comportamentală pe care o dorești.

Când sesiunea este completă, te voi ghida din starea de transă sau veți ieși din ea singur. Hipnoterapia poate plasa semințele diferitelor gânduri în mintea ta în timpul stării de transă și, în curând, acele schimbări prind rădăcini și prosperă.

De asemenea, hipnoterapia poate deschide calea pentru o procesare și o acceptare mai profundă.

 

Dacă dorești să descoperi motivele subnconștiente pentru care nu ai reușit să îți îndeplinești obiectivele și vrei să dezvolți strategii eficiente pentru a produce schimbările dorite, întâi informează-te AICI complet asupra condițiilor, abia apoi sună pentru programare la tel. 0725161169. 

Laura-Maria Cojocaru - Psiholog Craiova.

Go to top