În cele mai multe cazuri, psihoterapia pune accent pe atenuarea sentimentelor sau comportamentelor negative sau atenuarea simptomelor nedorite.

Această abordare poate duce la concentrarea oamenilor asupra sentimentelor nefavorabile pe care încearcă să le depășească.
Cu toate acestea, abordările mai noi urmăresc să facă mai mult decât să ajute oamenii să se simtă mai bine; de asemenea, se străduiesc să îmbunătățească bunăstarea generală a oamenilor și să promoveze fericirea autentică.
Psihoterapeuții pozitivi conceptualizează fericirea ca cultivarea satisfacției, încurajarea implicării în activități împlinite și urmărirea sensului.
 

O tendință mai recentă în tratament, psihoterapia pozitivă sau PPT, devine promițătoare înpsihoterapie pozitiva Craiova tratarea diferitelor afecțiuni precum depresia și anxietatea.

În loc să se concentreze asupra aspectelor negative ale unei afecțiuni, cum ar fi disfuncția, psihoterapia pozitivă subliniază punctele forte și capacitatea fiecărui individ de a depăși suferința și de a-și crește calitatea vieții.
Psihoterapia pozitivă, influențată de abordările umaniste, psihodinamice și transculturale ale tratamentului, se bazează pe premisa că natura umană este intrinsec bună.
Pozitiv, care provine din latinescul „positum”, a fost folosit de dezvoltatorul Nossrat Peseschkian pentru a sublinia atât faptul că problemele de sănătate mintală nu sunt singurele lucruri „factuale” despre o persoană care caută ajutor, cât și că fiecare individ posedă calitățile necesare pentru a trata în mod constructiv conflictul.
Poate fi descrisă ca o psihoterapie psihodinamică umanistă și transculturală și se bazează pe o concepție pozitivă a naturii umane și principii salutogenetice.
Psihoterapia pozitivă este o metodă integrativă, care este deschisă pentru a include în mod sistematic metode care se potrivesc pacienților sau familiilor. De asemenea, este folosită ca metodă de consiliere și în prevenire.
Psihoterapia pozitivă folosește povești și metafore multiculturale pentru a încuraja oamenii aflați în terapie să își vadă preocupările legate de sănătatea mintală în moduri unice și pozitive.
 
Persoana aflată în terapie este încorporată în poveste pentru a-i oferi oportunitatea de a juca un rol activ în procesul de vindecare. Această abordare interdisciplinară încorporează diverse forme de psihoterapie pentru a ajuta indivizii să devină, într-un fel de a spune, propriul lor terapeut, cel mai potrivit pentru a aborda circumstanțele, experiențele și mediul lor particular.
Psihoterapia pozitivă este o abordare a sănătății mintale care urmărește să stimuleze dezvoltarea personală și să ajute oamenii să înflorească în loc să gestioneze pur și simplu aspectele negative ale unei afecțiuni. Cercetările au arătat că acest tratament poate spori și fericirea și mulțumirea celor care nu suferă de o boală fizică sau psihică.
 
Concentrându-mă pe ceea ce este pozitiv, eu, ca psihoterapeut caut să sprijin indivizii pe măsură ce își asumă responsabilitatea personală în timpul procesului de tratament.
După identificarea zonelor în care poate avea loc creșterea, clienții sunt mai bine pregătiți să avanseze pentru a-și atinge potențialul înnăscut.
Una dintre principiile integrale ale psihoterapiei pozitive este că fiecare are două capacități de bază: percepția și iubirea.
Prin psihoterapie pozitivă, oamenii pot valorifica aceste capacități pentru a dezvolta abilități utile.
De exemplu, capacitatea de percepție, asociată cu cunoașterea, poate ajuta la dezvoltarea capacităților secundare de punctualitate, onestitate și ordine. Capacitatea de a iubi, sau sfera emoțională, poate ajuta un individ să-și dezvolte răbdarea, încrederea și credința. Aceste calități întăresc capacitatea clientului de a depăși obstacolele și de a gestiona condiția umană.
Clienții sunt, de asemenea, încurajați să practice recunoștința, iertarea și empatia pentru a deveni mai rezistenți la problemele viitoare și pentru a trăi mai fericiți aici și acum.

 

Cum funcționează psihoterapia pozitivă?
Ca psihoterapeut, vă voi ajuta să descoperiți resursele interioare pe care le posedați deja, cum ar fi optimismul, speranța și inteligența socială, pentru a depăși provocările cu care vă confruntați. Acest proces ajută la stimularea rezilienței, ceea ce vă va ajuta la protejarea împotriva provocărilor prezente și viitoare. Această împuternicire vă vă permite să sporiți pozitivitatea atât în ​​viața de zi cu zi, cât și în experiența generală de viață.
Psihoterapia pozitivă are trei principii de bază: speranță, echilibru și consultare.
Aceste concepte cheie sunt esențiale în abordarea preocupărilor clienților și trebuie să fie implicate activ pentru ca această formă de terapie să fie cu adevărat eficientă.

 

Principiul Speranței
Ca și în cazul majorității formelor de terapie, psihoterapia pozitivă abordează condițiile psihologice și luptele zilnice pe care le întâmpină un client în viața de zi cu zi. Ceea ce face ca psihoterapia pozitivă să fie unică este că, pe lângă faptul că vă voi învăța cum să depășiți sau să gestionați simptomele, condițiile sau experiențele problematice, de asemenea veți învăța cum să recadrați situațiile și să cultivați speranța.
Mai precis, vă voi instrui să recadrați gândurile negative în moduri mai optimiste și mai utile, căutând orice beneficii potențiale ale unei anumite experiențe. De exemplu, în loc ca cineva cu insomnie să se concentreze pe lupta de a dormi, ar putea recunoaște un beneficiu al stării sale: să aibă mai mult timp în fiecare zi pentru a-și îndeplini obiectivele.

 

Principiul echilibrului
Când oamenii se confruntă cu dificultăți, se pot simți îmbolnăviți sau nemulțumiți dacă mecanismele lor de adaptare sunt dezechilibrate.
Potrivit psihoterapiei pozitive, acest dezechilibru poate apărea în patru domenii:
  • corp/simț
  • realizare/activități
  • contact/mediu
  • fantezie/viitor
 
De obicei, acest dezechilibru apare atunci când oamenii se concentrează prea mult pe unul dintre aceste intervale, ceea ce lasă celelalte domenii ale vieții neîmplinite.
În urma ședințelor de terapie veți învăța să vă redirecționați perspectiva atât asupra prezentului, cât și asupra amintirilor din trecut, pentru a vă oferi un context mai echilibrat pentru viața și luptele voastre.
O sesiune echilibrată de psihoterapie pozitivă se concentrează pe aspectele pozitive ale vieții clientului, menținând acești factori în prim-plan, acordând, de asemenea, atenție la emoțiile și necazurile negative.

 

Principiul consultării
Consultarea implică procesul propriu-zis de tratament. Conform principiilor psihoterapiei pozitive, clienții trebuie să treacă prin următorii cinci pași pentru ca terapia să fie eficientă:
  • Observarea: În timpul acestui pas, clientul identifică și discută problemele în cauză. Îmi încurajez clienții să ofere relatări detaliate ale situațiilor care îi supără și ale celor care le aduc bucurie.
  • Inventarierea: Odată ce problemele au fost identificate, pot lucra cu clientul pentru a determina corelația dintre simptomele negative și luptele anterioare și experiențele traumatice.
  • Suportul situațional: În această etapă, clientul începe să finalizeze o parte a terapiei auto-conduse, timp în care îl încurajez să se concentreze asupra trăsăturilor lui pozitive. În plus, clientul este inspirați să se uite la oamenii din viața lui, care îi oferă cel mai mult sprijin și să identifice caracteristicile pozitive pe care le admiră la acești indivizi. Clientul poate valorifica ceea ce a învățat despre el însuși și despre experiențele sale anterioare pentru a rezolva conflictele și problemele actuale.
  • Verbalizarea: În acest pas, încurajez clientul să discute deschis despre sentimentele negative sau provocările pe care dorește să le depășească.
  • Dezvoltarea obiectivelor: În timpul pasului final, încurajez clientul să-și dezvolte obiective pentru viitor, cum ar fi locul în care dorește să se vadă și sentimentele pozitive pe care le va genera atingerea acestor obiective. În acest moment, îl ajut pe client să-și conecteze punctele forte cu pașii care vor fi necesari pentru a-și îndeplini obiectivele.

 

Ce afecțiuni sunt tratate în mod obișnuit prin psihoterapie pozitivă?
Această formă recentă de terapie este în prezent aplicată diferitelor tipuri de afecțiuni și tulburări și se arată promițătoare în a ajuta oamenii să trăiască o viață mai bună.

 

Depresie și anxietate
Depresia și anxietatea sunt poate cele mai frecvent studiate afecțiuni tratate prin psihoterapie pozitivă. Deoarece acest tip de terapie crește emoțiile pozitive, descoperă sensul vieții și promovează implicarea activă în muncă, relații și petrecere a timpului liber, clienții sunt mai capabili să depășească sentimentele negative asociate cu aceste condiții.

 

Schizofrenie
Persoanele cu schizofrenie sau alte forme de psihoză pot beneficia, de asemenea, de psihoterapie pozitivă. Cercetările arată că unele persoane cu psihoză au reușit să-și crească fericirea și bunăstarea generală, precum și să-și îmbunătățească funcția socială și implicarea cu ceilalți.

 

Alte conditii
Cercetătorii au examinat, de asemenea, dacă psihoterapia pozitivă poate fi aplicată altor tipuri de afecțiuni. De exemplu, unele domenii de studiu care arată promițătoare includ renunțarea la fumat, durere cronică, și anumite afecțiuni neurologice. În mod similar, deși multe terapii sunt concepute pentru a aborda condițiile mentale și emoționale, cercetările au descoperit că tratamente precum psihoterapia pozitivă pot fi, de asemenea, eficiente în a ajuta oamenii să depășească senzațiile fizice negative.

 

Beneficiile psihoterapiei pozitive
Ca și în cazul oricărei alte forme de tratament, psihoterapia pozitivă este concepută pentru a ajuta indivizii să depășească problemele cu care se confruntă. Cu toate acestea, psihoterapia pozitivă are mai mulți factori potențiali benefici.
 
Împuternicire
Fiind parțial auto-conduși, clienții sunt încurajați să-și ia practica terapeutică în propriile mâini. Acest lucru poate reduce nevoia de intervenții terapeutice viitoare, deoarece oamenii își pot folosi punctele forte pentru a depăși provocările potențiale atât prezente, cât și viitoare.
De exemplu, persoanele cu leziuni cerebrale dobândite care au participat la o intervenție psihoterapeutică pozitivă de 8 săptămâni în 2020 s-au simțit împuternicite la sfârșitul studiului. Participanții au dobândit noi abilități, cum ar fi participarea socială și capacitatea de a executa sarcini și au fost mai capabili să depășească provocările din viața lor de zi cu zi. Acest sentiment nou de independență i-a împuternicit să încerce lucruri noi, cum ar fi cumpărăturile singure.
 
Reîncadrare
Psihoterapia pozitivă îi ajută pe oameni să învețe cum să examineze experiențele negative și să găsească cumva un motiv bun. Modificând modul în care văd circumstanțele adverse, indivizii învață să aibă o perspectivă mai pozitivă asupra vieții. Reîncadrarea nu îi cere clientului să ignore sau să ignore o circumstanță sau o experiență dificilă, ci în schimb să ia în considerare modul în care o perspectivă mai pozitivă sau mai plină de speranță le-ar putea modifica percepția.
De exemplu, o mamă care trudește pentru a-și îngriji fiul se poate simți neglijată și supărată dacă fiul ei uită frecvent ziua ei de naștere, dar economisește în mod obișnuit pentru cadoul de ziua tatălui său.
Cu psihoterapie pozitivă, ea ar putea reîncadra situația pentru a crea un sens alternativ: deși fiul ei simte că trebuie să câștige dragostea tatălui său, el se simte în siguranță în afecțiunea mamei sale.
 
Echilibru
Predând un model de gândire despre domeniile de bază ale vieții, psihoterapia pozitivă le permite clienților să realizeze unde se concentrează excesiv și ce domenii ar putea avea nevoie să se dezvolte. Acest proces poate ajuta oamenii să găsească mai mult echilibru și, prin urmare, mai multă satisfacție generală cu viața. Tulburările și dificultățile pot apărea atunci când cineva pune un accent excesiv pe una dintre cele patru zone ale echilibrului; psihoterapia pozitivă ajută clienții să găsească și să mențină echilibrul.
 
Sănătate fizică
Studiile au arătat că intervențiile psihoterapeutice pozitive pot aduce beneficii sănătății fizice.
De exemplu, cercetările au sugerat că psihoterapia pozitivă poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare și la scăderea riscului unui eveniment cardiovascular. În plus, o stare emoțională proastă este asociată cu rezultate precare de sănătate la pacienții cu boli cardiace.
 
Fericire
Psihoterapia pozitivă își propune să facă oamenii mai fericiți.
Psihologul pozitiv Martin Seligman a propus o idee în trei direcții despre fericire.
Un aspect este denumit viața plăcută și include sentimentul de satisfacție și mulțumire cu trecutul, prezentul și viitorul cuiva.
Psihoterapia pozitivă folosește intervenții pline de speranță și optimiste pentru a încuraja aceste sentimente și îi învață pe clienți să savureze experiențe.
Următorul concept, viața angajată, presupune că implicarea și absorbția în activitate contribuie la fericire. Pentru a stimula acest aspect, psihoterapia pozitivă identifică punctele forte ale clienților și dezvoltă intervenții pentru a-i stimula.
De exemplu, cineva a cărui forță principală este creativitatea ar putea fi încurajat să se apuce de ceramică.
În sfârșit, viața plină de sens subliniază faptul că fericirea se bazează pe urmărirea unui sens mai mare decât tine însuți. Intervențiile psihoterapeutice pozitive pentru a stimula acest rezultat ar putea încuraja implicarea în instituții precum religia, comunitatea sau națiunea.
 
Toți căutăm o modalitate mai pozitivă și mai eficientă de a prospera și de a face față stresului și sensului vieții noastre.
Printr-o ședință de psihoterapie pozitivă vă pot ajuta să faceți față stresului, anxietății și depresiei.
De asemenea, căutăm să găsim calm și seninătate în mijlocul unei vieți agitate și supraprogramate. Prin psihoterapie pozitivă, răspund acestor nevoi, oferindu-vă un spațiu sigur și confidențial, un mediu de creștere și dezvoltare personală.

 

Dacă doriți să programați o ședință de psihoterapie pozitivă, întâi vă rog să vă informați AICI complet asupra condițiilor, abia apoi să sunați pentru programare la tel. 0725161169.

Go to top