help

De multe ori in viata avem nevoie de ajutorul celorlalti, fie ca-l cerem, fie ca nu. Avem nevoie, de la simpla lor prezenta, sustinere emotionala sau ghidaj, pana la actiuni concrete, palpabile.

Ca sa putem fi ajutati, ghidati, sustinuti, este important ca cei din jur sa stie macar minimal ce simtim, gandim si de ce avem nevoie concret, descris in termeni cat mai simpli si precisi. Cei din jur au nevoie de o bucatica din adevarul nostru si de o bucatica de contributie din partea noastra (prezenta fizica, timp, energie, rabdare, incredere s.a.) ca sa stie cum ne pot ajuta concret.

Pentru ca fiecare ajutor presupune contributie din ambele parti, ajutorul este un drum pe care ne intalnim la mijloc. Uneori suntem tentati sa parcurgem noi mai mult din drum, alteori suntem tentati sa-l lasam pe celalalt. Uneori pentru ca asa ne-am obisnuit, alteori pt ca asa este situatia. Insa, de fiecare data, este necesar sa-l ajutam pe cel de langa noi sa ne ajute, adica sa parcurgem si noi o bucatica din drumul unul spre celalalt. Orice interactiune umana reusita presupune o "munca de echipa", o contributie constienta si intentionata la fructificarea plenara a momentului.

Cinci pasi necesari unei interactiuni fructuoase:

1. Acordarea unei doze de incredere persoanei si informatiei oferite de ea.
2. Sinceritate si deschidere in privinta informatiilor relevante pentru ajutorul cerut.
3. Cautarea si acceptarea sinceritatii din partea celeilalte persoane, chiar daca nu-ti "canta-n struna" (sau tocmai din acest motiv!).
4. Acordarea unei perioade de timp suficiente pentru exersarea noilor informatii si pentru a putea observa inceputul unei schimbari/imbunatatiri dorite.
5. Starea de recunostinta fata de interactiune, persoana, informatie, timp si energie impartasite, deoarece acest sentiment ne mentine cu atentia pe plusuri, pe ce stim, avem, putem deja si pe ce putem invata, avea.

 

Go to top